2284680_2

Suksesstreneren

Stig Rune Kveen er Petter Northugs trener. Han følger skikongen i tykt og tynt, og sørger for mer enn toppformen. Vi fikk være med de to en helg – på rulleskifestival i Sandnes!

image001

Å være treneren til Petter Northug innebærer langt mer enn å sørge for at skiløperen er i form. Stig Rune følger Petter nær sagt døgnet rundt. Denne helgen, når manager Are er i Trondheim for å være sammen med familien og sin nyfødte baby, blir det ekstra mye på Stig Rune.

– Petter må fokusere på sin jobb, og vi tar oss av alt det andre, sier Stig Rune, og forteller at det innebærer alt fra å vekke skikongen om morgenen til å pakke utstyr og sørge for god og næringsrik mat.

Denne dagen skal Petter delta i Blink Rulleskifestival. Stig Rune mener at rulleskikonkurranser i sommerhalvåret er god oppkjøring til vinterens skirenn.

– Under vanlige økter er det sjelden man trener så høyt i puls som under konkurranse. Derfor er det viktig å delta i slike konkurranser som dette.

            Men Petters deltakelse er ikke helt uproblematisk. Han er nemlig så ivrig at Stig Rune ofte må holde ham igjen.

– Selv om Petter selv vet hva som må til, er det nettopp når han er i god form og veldig ivrig at jeg må inn og bremse ham. Da må han for eksempel stå over et renn eller justere litt på treningen. Det er ikke alltid like populært, men han hører på meg, humrer han.

image005

SJONGLØR

Petter har kvalifisert seg til finalen i rulleskisprinten i Sandnes. Stig Rune følger opp, samtidig som han snakker med yngstemann hjemme på telefonen. Han lurer på hvilken kanal han kan se Petter på? Stig Rune forklarer hvordan han skal stille inn tv-en. I noen minutter er han pappa pr. telefon. Det går bra. Han er vant til det. I X år har han kombinert papparollen med fulltidsjobben som Petters trener. Før det levde han selv som aktiv utøver i skiboblen. Et liv med mye reising og mange døgn borte fra dem han er aller gladest i.

– Man blir vant til å sjonglere jobb og familie. Dessuten har jeg en veldig forståelsesfull familie. De skjønner at det å være trener for verdens beste skiløper ikke er en ni til fire-jobb. Men guttene mine var likevel litt fornærmet da de påpekte at jeg bare hadde bilder av Petter på mobilen. Det er fikset nå, smiler han og viser bakgrunnsbilde med to blide unger.

 

MYE HUMOR

Petter vinner 15 km på rulleski under Blinken. Rundt bordet til middag er humøret på topp. Det bobler over hos gutta med historier og humor. Petter fleiper med at Stig Rune har sikret seg jobben frem til neste renn og Stig Rune slenger en kommentar tilbake. Det er gøy å observere, selv om man som utenforstående ikke helt henger med i svingene. Ofte er det ikke mer enn et blikk eller et stikkord hos den andre parten som får den andre til å vri seg i latter.

Middagen er over og roen senker seg. Petter slenger seg på sofaen, han vil slappe av og se en film. Stig Rune avslutter arbeidsdagen med å pakke og forberede hjemreisen. Det er på tide å takke for oss. Vi får noen hyggelig avskjedsord fra begge to – og litt fleiping med på kjøpet. Vi sier morna og lukker døren til skisportens radarpar nummer 1: Stig Rune og Petter. De to kombinerer profesjonalitet og vennskap på en unik måte. De er et dream team som har fått til fantastiske ting, og som

 

kveen+og+northug_2

 

Malene Rydjord Ausland

Malene Rydjord Ausland